KOKIE VAISIAI TURI DAUGIAUSIA VITAMINŲ
Vitaminai tai reguliuojantieji organizmo elementai. Ko jie tik nereguliuoja Ir augimą (A1B9), ir medžiagų apykaitą (B1)… Apsaugo nuo daugelio ligų nuo rachito (D), cingos (C). Trūkstant maiste vieno arba kelių vitaminų, gali smarkiai sutrikti žmogaus organizmas. Geriausias A vitamino šaltinis — žuvų taukai, paskiau kepenys, žuvis. Iš augalinių produktų šių vitaminų turi tie, kur yra karotino, kitaip tariant morkos, pomidorai, špinatai, abrikosai, citrinos ir apelsinai. Tiktai žmogaus ir gyvulio organizmas karotiną perdirba A vitaminą, kurį jis gali įsisavinti, jei maiste yra pakankamai riebalų. B vitaminų (o jų yra daug: B, BI, B2, B6, B12 ir t. t.) daugiausia randame mielėse, be to, kepenyse, ruginėje duonoje, kopūstuose.
Jų šiek tiek yra citrinose, apelsinuose, pomidoruose. Kai dėl C vitamino, tai jo šaltinis pirmiausia yra vaisiai ir daržovės. Bet ir čia apelsinai ir citrinos už-ima toli gražu ne pirmą vietą. Pirmoje eilėje eina šaltalankis, erškėtis, serbentai (juodieji), briuseliniai kopūstai. Apelsinus ir citrinas galima palyginti, su ropiniais kopūstais. Mažiau už juos C vitamino turi bulvės, morkos, obuoliai, slyvos, kriaušės. Šiose lenktynėse garbingą vietą užimtų daržo žemuogės (braškės), kurių lapuose C vitamino yra keturis kartus daugiau, negu uogose, bet, deja, jų lapų ligi šiol niekas nemėgino maistui naudoti.
D vitamino taip pat mažai terandame apelsinuose, citrinose, pomidoruose. Svarbiausias jo šaltinis yra žuvų taukai, kepenys, žuvis. E vitamino yra salotose, rugių daiguose, augaliniame aliejuje. K vitaminą gamina naudingosios bakterijos, gyvenančios žmogaus bei gyvūno organizme, todėl palyginti retai kyla reikalas papildyti jj iš kitur.
Obuoliai , aportai P vitamino šaltinis yra vaisiai ir kai kurios daržovės. Šis vitaminas sutinkamas mažais kiekiais, bet žmogaus organizmui jo daug ir nereikia. Sunku atsakyti klausimą, kuriuose vaisiuose daugiausia vitaminų. Juk vitaminų daug, o mes čia išvardijome tik tuos, kurie geriausiai ištirti būtini žmogui. Vadinasi, pasirinkti nelengva. Taigi, kalbant apie C vitaminą, visus rekordus pasiekia šaltalankis ir erškėtis. Ilgainiui su jais galės rungtyniauti aktinidija Tolimųjų Rytų laukinis uogakrūmis.
I. Mičiurinas išvedė kelias stambiavaises aktinidijos veisles, tinkamas auginti vidurinėje juostoje. Jos uogos, priešingai erškėčio uogoms, iš kurių darome tiktai ekstraktą, o kartais vyną arba uogienę, yra skanios ir kvapios. Aktinidija turi kelis kartus daugiau C vitamino, negu juodieji serbentai, ir apie penkiolika kartų daugiau, negu citrina. Tačiau, jeigu ieškosime vitaminų komplekso vien tik vaisiuose, tai tada pirmą vietą užims apelsinai ir citrinos.