Kov 20, 2022
356 Views
Komentavimas išjungtas įraše Žiedadulkės taip pat turi svarbią dietinę reikšmę

Žiedadulkės taip pat turi svarbią dietinę reikšmę

Written by

Švedijoje sukurtas preparatas serniltonas, suteikiantis palengvėjimą sergant prostatos ligomis. Argentinoje gaminamas vitapolis žiedadulkių koncentratas, Japonijoje — tonizuojantis produktas su žiedadulkėmis — aftopolenas, Norvegijoje — granuliuotos žiedadulkės. Jugoslavijoje gaminamas preparatas vitafloras, kuris yra žiedadulkių suspensija meduje. Žiedadulkės taip pat turi svarbią dietinę reikšmę. Įmanoma, kad Amerikos indėnai iki Kolumbo atradimų vartojo žiedadulkes maistui.

Dabartiniu metu užsienyje gaminama ne tik labai aktyvūs terapiniai ir profilaktiniai, bet ir vitamininiai bei dietiniai produktai iš žiedadulkių. Žiedadulkės valgomos sausos, užsigeriant vandeniu, kefyru, kisieliumi. Geriau jas vartoti nevalgius arba tuoj prieš valgį po 20 g per dieną suaugusiam žmogui. Gydymo kurso trukmė — 1 mėnuo. Pakartoti gydymą reikia kelis kartus per metus, ypač kiekvieno metų laiko pradžioje. Tėvyninėje mokslinėje medicinoje žiedadulkės dar nevartojamos gydymui, tačiau liaudies medicina jas gerai žino kaip vaistą, turintį daugeriopų gydomųjų savybių.

Dabartiniu metu mūsų šalies parduotuvėse jos parduodamos kaip maisto produktas. Kalbant apie augalų žiedadulkes, reikia užsiminti ir apie bičių duoną. Žiedadulkės, kurių viršutinis sluoksnis prisisunkia medaus, pasidaro neprieinamos orui ir apsisaugo nuo gedimo. Žiedadulkėse, kurias iš 3 pusių dengia vaškas, o iš viršaus medus, veikiant žiedadulkių ir medaus fermentams, įvyksta cheminių pakitimų. Cukraus dalis virsta pieno rūgštimi, kuri yra geras greitai gendančių produktų konservantas. Po sudėtingo fermentacinio proceso iš žiedadulkių ir medaus susidaro bičių duona.

Cheminėmis ir biologinėmis savybėmis tai naujas produktas. Rūgstant baltymų ir riebalų sumažėja, bet padaugėja pieno rūgšties ir angliavandenių. Bičių duonoje vyksta panašūs pakitimai kaip silosuojant augalinius pašarus. Susidaranti pieno rūgštis ir didelis cukraus kiekis stabdo bakterijų ir pelėsinių grybų vystymąsi bičių duonoje. Eksperimentinėmis sąlygomis pastebėta, kad bičių duonos spiritinė tinktūra gerai naikina įvairiausius ligas sukeliančius mikroorganizmus. Tai paskatino ištirti tepalus, kuriuose yra bičių duonos, ir nustatyti, ar galima juos vartoti įvairios kilmės žaizdoms ir opoms gydyti.

Žiedadulkių mišinio su bičių duona ir medumi duodama vaikams, kurių mityba nepakankama, ir gaunama gerų rezultatų. Teigiamas efektas gautas ir vartojant bičių duoną ligoniams, sveikstantiems po sunkių infekcinių ligų. Valgant bičių duoną su medumi, pagerėja žarnyno veikla ir bendra organizmo būklė. Teigiamas žiedadulkių ir bičių duonos veikimas sergant kai kuriomis ligomis, palyginti paprastas šio natūralaus įvairių vitaminų ir mikroelementų šaltinio gavimas leidžia laikyti juos perspektyviomis gydomosiomis priemonėmis, kaip ir kitus medų nešančios bitės produktus.

Tiesa, kai kurie žmonės yra pernelyg jautrūs žiedadulkėms ir bičių duonai, todėl šie produktai gali sukelti vadinamąsias polinozes — alergines ligas, kurias sukelia augalų žiedadulkės ir kurios vadinamos „žiedadulkių alergija”, „šieno karštlige”, „šieno sloga”, „šieno astma”. Kad suprastumėte, kokį pavojų sudaro polinozės, pakanka nurodyti, kad kasmet Žemėje serga šiomis ligomis 60-80 milijonų žmonių. Ypač dažnai tokias ligas sukelia piktžolės ambrozijos žiedadulkės žydėjimo metu.

Article Categories:
Gėlės

Comments are closed.