Bal 21, 2024
13 Views
Komentavimas išjungtas įraše Islandinė kerpena biologiniu požiūriu įdomus augalas

Islandinė kerpena biologiniu požiūriu įdomus augalas

Written by

Islandinė kerpena priklauso kežiečių (Parmeliaceae) šeimai. Biologiniu požiūriu įdomus augalas. Tai dviejų, savo prigimtimi skirtingų, augalų simbiozės padarinys — žaliųjų dumblių ir grybų. Žalieji dumbliai asimiliuoja anglies dvideginį, o grybas —* mineralinius junginius bei vandenį. Tai labai paplitęs augalas, ypač šiaurės srityse. Lietuvos TSR taip pat gausiai aptinkamas sausuose pušynuose, ypač dažnas Vilniaus srities miškuose.

Vaistinei žaliavai (Herbą Lichen islandicus) ruošti kerpena renkama vasarą sausu oru.

Žaliavoje randama angliavandenių iki 70 proc, lichenino, dekstrolichenino, karčių medžiagų — cetrarino, protocetrarinės rūgšties ir kt.

Cetrarinas organizme mažina kai kurių liaukų sekreto išsiskyrimą, ypač prakaito, taip pat sulaiko vėmimą. Be to, islandinė kerpena vartojama kaip gleivinė medžiaga. Jeigu norima kerpeną panaudoti tik kaip gleivinę medžiagą, tai, norint pašalinti cetrariną, veju reikia į vieną litrą vandens į Nukartinta žaliava (Lichen islandicus examoratus) tinka gaminti drebučiams.

Pasak Stolo, cetrarinas stipriai antibiotiškai veikia Kocho lazdeles. Tai rodo, kad liaudies medicinoje islandinės kerpenos vartojimas nuo džiovos tam tikru laipsniu moksliškai yra pateisinamas.

Article Categories:
Augalai

Comments are closed.